Stop Transpiratie Excesiva | Solutia 2
1241
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1241,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-16.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Toxina Botulinică

Un uriaș pas înainte în tratamentul hiperhidrozei a apărut în momentul în care s-a observat că toxina botulinică oprește transpirația de la nivelul axilelor și palmelor, hipersudoraţia reducându-se până la dispariţie. De atunci aceasta intervenție a schimbat viața a sute de mii de pacienți.

Ce este toxina botulinică?

Toxina botulinica de tip A este o proteină naturală care blochează temporar secreția unor substanțe chimice la nivelul sistemului nervos responsabil de activarea glandelor sudoripare.

Ce presupune procedura?

Procedura dureaza intre 15 si 30 de minute si presupune injectarea superficiala in mai multe puncte a toxinei botulinice, este minim invaziva si se realizează sub anestezie locală sau cutanată pentru un maxim de confort al pacientului.

Cât durează efectul?

Efectul procedurii se instalează de la a 3-a zi până maxim la a 10-12-a zi. Este un tratament eficient, foarte putin dureros, cu rezultate ce persista pana la 9 luni, in functie de cantitatea de substanta folosita.

Se poate repeta procedura?

Procedura poate fi repetata la intervale regulate in functie de severitatea afectiunii. Reacţiile adverse sunt practic inexistente la injectarea efectuată de personal medical calificat.

Tratamentele Naturiste

Tratamentele naturiste cuprind infuzii, tincturi sau decocturi din salvie, arin negru, coada calului, salcie,  stejar sau aplicari externe de piatra de alaun sau soluții cu bicarbonat. Acestea inhibă relativ producerea sudorii, dar sunt de mai mare ajutor în eliminarea mirosurilor neplăcute.

Ce este terapia naturistă?

Terapia naturistă cuprinde remedii din plante sau cristale naturale ce pot fi urmate în intimitatea casei și pot administrate intern (ceaiuri) sau extern (băi de plante, tamponari). Administrarile externe au ca scop reglarea PH-ului pielii și eliminarea microorganismelor responsabile de producerea mirosurilor neplăcute.

Ce presupun tratamentele?

Terapia naturistă se administează pe baza indicațiilor medicului curant sau în baza indicațiilor oferite de producător. Ceaiul dintr-o lingură de salvie uscată la o cană cu apă se bea dupa ce a fost lăsat la infuzat 10 minute. O cură completă presupune consumul unei căni (băute cu înghițituri mici) pe parcursul unei zile, timp de 7 zile.

Cât durează efectul?

Tratamentele naturiste nu persistă în timp după încheierea curelor cu infuzii sau după estomparea efectului soluțiilor pentru tamponări.

Se poate repeta procedura?

Da, ele pot fi repetate însă cu precauții pentru persoanele cu pielea sensibilă sau cu intoleranțe la anumite substanțe.

Soluțiile Antiperspirante

Tratamentele antiperspirante reprezintă de obicei tratamentul de primă intenție pentru că sunt ușor de procurat din farmacii sau raioane de cosmetică, nu necesită prescripție medicală și sunt ușor de utilizat. Ele sunt însă controversate deoarece unii specialiști le incriminează pentru creșterea riscului de dezvoltare de cancere de sân și pentru riscul de apariție a reacțiilor alergice.

Ce sunt antiperspirantele?

Antiperspirantele sunt soluții sau produse destinate utilizării topice, în scopul scăderii fluxului sudoral sau înlăturării mirosului neplăcut. Antiperspirantele sunt incluse în categoria produselor parafarmaceutice și au la bază ori clorură de aluminiu ori acid tanic dizolvat în etanol. Acestea scad producția de transpirație, ca urmare a reducerii activității glandelor sudoripare. Deodorantele sunt considerate produse cosmetice și indică produse care maschează sau inhibă formarea de mirosuri neplăcute.

Ce presupune procedura?

Mecanismul de acțiune al antiperspirantelor lucrează la nivelul canalelor de transpirație pe care le blochează, acoperindu-le cu “dopuri” de substanță, obstrucționând astfel eliminarea transpirației prin piele - în cazul produselor care combat traspirația excesiva sau prin neutralizarea bacteriilor acumulate la suprafața pielii în cazul antiperspirantelor cu efect dezodorizant.

Cât durează efectul?

Efectul antiperspirantelor este de scurtă durată iar el nu este eficient în cazul hiperhidrozelor palmo-plantare sau a hiperhidrozelor în stadii avansate.

Se poate repeta procedura?

Da, însă luând în considerație reținerile anumitor specialiști, utilizarea îndelungată de soluții antiperspirante cresc riscurile producerii de reacții alergice locale dar și de incidență a cancerelor de sân.

Iontoforeza

Iontoforeza este una dintre cele mai vechi proceduri de intervenție în scăderea transpirației excesive și a fost folosită inițial în urmă cu aproximativ 60 de ani. Este un tratament ce poate fi utilizat pentru ameliorarea serioasă a simptomelor acestei afecțiuni, nu duce la vindecarea hiperhidrozei, dar asigură îmbunătățirea progresivă a acesteia, în special a celei palmare și plantare.

Ce este iontoforeza?

Tratamentul constă în aplicarea unui curent electric de intensitate scazută în băi de apă, în care au fost introduse părți ale corpului afectate de hiperhidroză. Pe măsură ce curentul pătrunde prin tegumente şi ţesuturi, mineralele din apă determină reducerea activității secretorii a glandelor exocrine, diminuând astfel cantitatea de transpirație eliminată.

Ce presupun tratamentele?

În funcție de zona tratată, pacientul fie va scufunda mâinile și/sau picioarele în băi de mică adâncime, fie vor fi plasate tampoane umede sub brațe, timp de 5-15 minute. Va apărea o senzație de înțepătură, care nu este foarte neplacută deoarece aparatul folosește curent direct pulsatil ce face procedura mai confortabilă. Curele durează 10-20 min/şedinţă, la început de 2-3 ori/saptămână.

Cât durează efectul?

Efectele nu sunt pe termen îndelungat, fiind necesară o întreținere a lor o dată la 1-3 săptămâni, în funcţie de răspunsurile organismului. Efectele secundare sunt relativ puține și includ modificări locale ale pigmentației și texturii tegumentului, care poate deveni uscat și se poate fisura.

Se poate repeta procedura?

Da, chiar este recomandată întreținerea efectelor tratamentului inițial. Tratamentul trebuie continuat pe o perioadă nedefinită însă. Există și contraindicații în folosirea iontoforezei și anume este interzisă utilizarea acesteia persoanelor care au un regulator de ritm cardiac (pacemaker), femeilor gravide, persoanelor cu plăci metalice sau șuruburi după chirurgie osoasă precum și alte implanturi metalice precum și celor cu dermatite active, veruci/ negi multiplii, taieturi nevindecate complet sau alte răni deschise.

Există soluție în tratarea hiperhidrozei

De-a lungul timpului au fost folosite numeroase formule mai superficiale sau de-a dreptul invazive, de oprire a traspirației excesive, nici una însă cu efect permanent.

 

Dintre soluțiile medicale cele care și-au manifestat eficiența relativă au fost terapiile locale, utilizând clorura de aluminiu, talc, iontoforeza cu soluţie salină de apă, o serie de medicamente cu administrarea orală care impiedică generarea de stimuli nervoși care să stimuleze sudorația  (ups!) și interventiile chirurgicale de liposucție, chiuretare și simpatectomie (auch!),  cu o ameliorare nu foarte importantă şi deloc susţinută.

Dacă hiperhidroza nu este tratată

aceasta poate declansa numeroase complicații.

  •  Infecții ale unghiilor
  • Negi (creșteri ale pielii cauzate de HPV (Papilomavirusul uman).
  • Infecții bacteriene: În special în jurul foliculilor de păr și între degetele de la picioare.
  • Erupții cutanate la cald
  • Macerarea pielii