Întrebări frecvente despre deodorante și antiperspirante

1. Care sunt ingredienții care dăunează pielii din zona axilei?

Momentul achiziționării unui deodorant este în aparență unul ușor dar, trebuie să fim atenți asupra substanțelor care intră în compoziția acestora și care în contact repetat cu pielea ar putea pătrunde în organism cu potentțiale efecte toxice.

În pricipiu toate informațiile cu privire la ingredientele unui deoadorant sunt inscripționate pe ambalajul acestuia și de aceea consultarea atentă a informațiilor referitoare la fiecare produs este importantă ajutându-ne să evităm reacțiile neplăcute rezultate ca urmare a utilizării unui deodorant nepotrivit.

Cei mai importanți constituenți ai deodorantelor care sunt recomandați a fi evitați sunt următorii:

– Parabenii (methyl-, ethyl-, propyl-, benzyl- și propylparaben): acești produși sunt toxici în cazul în care intră în circuitul sangvin și de aceea aplicarea lor repetată pe piele prin utilizare unor deodorante neadecvate poate în timp să dea naștere unor efecte toxice.

În plus mai multe studii clinice efectuate în trecut sugerează un potențial efect carcinogen prin expunerea îndelungată a organismului la parabeni. Efectele nocive ale parabenilor se pot exercita și asupra sistemului reproducător deoarece ei pot acționa asemeni estrogenilor conducând la modificări în organele cu rol în reproducere.

– Compușii chimici ce conțin aluminiu (ex. clorhidrat de aluminiu, potasiu-aluminiu sulfat): conform cercetărilor științifice aluminiul odată pătruns în sange se acumulează în țesuturi și nu poate fi eliminat din organism. În ultimii ani s-a stabilit că există o legatură între nivelul de aluminiu din organism și boala Alzheimer. Studiile clinice nu au dovedit o legătură clară între utilizarea produselor de îngrijire și această boală dar utilizarea pe termen lung a deodorantelor ce conțin aluminiu trebuie privită cu circumspecție. iar cercetările pe această linie trebuie continuate.

– Triclosan: este o substanță clasificată drept pesticid și care inițial era folosită și în industria deodorantelor pentru acțiunea de distrugere a bacteriilor de pe piele, astfel contribuind la diminuarea mirosului de transpirație. La fel, ca și în cazul aluminiului, triclosanul pătruns în organism nu mai poate fi eliminat și se acumulează în țesutul adipos.

– Talcul: cercetările științifice din ultimul timp au tras un semnal de alarmă ca urmare a dovedirii efectului carcinogenetic al talcului în urma contactului prelungit cu organismul. Ca urmare deodorantele pe baza de talc se recomandă să fie evitate.

– Propilen-glicol: este un alt ocazional ingredient al deodorantelor, dar pentru care posibilul efect carcinogenetic nu a putut să fie negat cu certitudine. Dintre efectele adverse ale expunerii cronice la contactul cu propilen-glicol au fost dovedite efectele neurotoxice și afecțiuni renale și hepatice precum și reacții de tip alergic.

– Sililciu: trebuie evitate deodorantele care conțin această substanța deoarece produce iritații ale pielii și care poate avea și un efect carcinogen.

Este indicat să utilizați deodorantele care conțin gliceină vegetală precum și conservanți precum bioflavine, extracte din plante, apă de-ionozată sau apa distilată, ceai verde, aloe vera.

 

2. Este bine să folosim deodorant și noaptea sau nu?

Nu există nici o contraindicație în aplicarea deodorantelor pe timpul nopții, în schimb în cazul în care utilizați antiperspirante atunci s-a constatat faptul că aplicarea lor înainte de culcare și nu dimineața, va crește eficiența acestora deoarece substanțele active au timp de acțiune suficient pe toată durata somnului.

Articolul integral îl găsești: www.dermestetica.ro/noutati/intrebari-frecvente-despre-deodorantele-antiperspirante