Hiperhidroza sau transpiratia excesiva. Tratamentul prin injectarea cu toxina botulinica

Tratamentul hiperhidrozei

In ceea ce priveste tratamentul, exista un tratament rapid si usor de efectuat care dureaza 10,15 minute in cabinetul medicului sepecialist si consta in injectarea la nivelul zonei afectate de toxina botulinica. Multi pacienti cand aud cuvantul toxina se sperie si as preciza faptul ca deja tratamentul are o vechime de piata de 20 chiar 30 de ani si are aprobare FDA pentru aceasta afectiune.

Cum actioneaza toxina botulinica?

Toxina botulinica actioneaza prin transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare prin inhibarea eliberarii unui mediator chimic care este responsabil de stimularea in exces a glandelor sudoripare. Efectul tratamentului este local si temporar. Pe tot corpul sunt milioane de glande sudoripare. Asa cum stim cu totii, transpiratia este un proces fiziologic prin care organismul isi regleaza temperatura interna, isi regleaza echilibrul metabolismului acido bazic hidric. Cu acest tratament, nu ne adresam decat zonei afectate, nu influentam homeostazia, echilibrul intern al organismului, nu modificam transpiratia pe alte zone.

Este foarte important consultul dermatologic, pentru ca transpiratia excesiva poate sa fie un simptom in cadrul unor boli sistemice subiacente.

Procedura de injectare cu toxina botulinica

Pentru a evidentia zona afectata si implicit cantitatea de sudoare, marcam aria unde urmeaza sa facem tratamentul cu Betadina, apoi aplicam amidon sau pudra de talc, care va determina in contact cu sudoarea virajul culorii spre negru si atunci vom sti exact care este zona cea mai afectata.

Se poate aplica crema anestezica 10, 15, 40 de minute, depinde de toleranta la durere a fiecarui pacient. Tratamentul nu este dureros. Apoi recurgem la tratamentul propriu zis care consta in injectii cu un ac foarte fin, la un centimetru pe toata zona afectata. Injectiile se fac intradermic, ne asiguram ca substanta este distribuita uniform si mie imi place sa chem pacientii la un control la doua saptamani dupa tratament, pentru a evalua eficienta tratamentului sau in cazul in care este nevoie, pentru mici retusuri, cateva puncte de injectare.

Efectul se instaleaza gradat. Nu cand am iesit din cabinetul medicului nu mai transpiram, dar, treptat, cam in 3, 5 zile pana la o saptamana o sa vedem rezultatele si efectele dureaza in medie intre 6 si 12 luni, este acest interval dat de cantitatea de transpiratie. La persoanele care transpira abundent ne asteptam la un efect de 6 pana la 8 luni. Acolo unde avem o transpiratie moderata nu atat de abundenta, probabil efectul se va prelungi pana la 12 luni. Recomandam ca tratamentul sa fie efectuat cam o data pe an.

Contraindicatii

Pentru ca nu sunt studii in acest sens, nu vom face acest tratament femeilor insarcinate sau celor care alapteaza sau in cazul unor boli neurologice severe cum este miastenia gravis. Exista si anumite contraindicatii relative sau temporare, in cazul unor medicamente.

Sursa: https://www.medlife.ro/hiperdroza-sau-transpiratia-excesiva-cauze-efecte-si-cum-se-realizeaza-tratamentul-prin-injectarea-cu-toxina-botulinica.html