Hiperhidroza afectează calitatea vieții.

In zilele calduroase, cand facem sport, depunem efort in alte activitati fizice ori, este foarte umed sau cand suntem intens stresati emotional si stimulati nervos, transpiratia este un raspuns normal al corpului nostru care echilibreaza temperatura acestuia in urma supraincalzirii.

Insa daca aceasta transpiratie devine excesiva, este abundenta si persistenta in anumite zone ale corpului, apare in sezonul rece de exemplu ori in perioadele de repaos, cand nu avem activitati dinamice,  atunci s-ar putea sa fiti unul dintre cei aproape 220 de milioane de oameni afectati de HIPERHIDROZA (3 % din populatia lumii).

Si, daca din fericire este o  afectiune benigna, care nu pune viata in pericol, transpiratia excesiva reuseste sa afecteze calitatea vietii fiecarui pacient,  ii poate altera increderea in sine si ii poate provoca serioase neplaceri de ordin psihic, estetic si social. De multe ori transpiratia excesiva este acceptata nestiind ca exista solutii noi prin care poate fi controlata.

Expunerea permanenta la senzatia de discomfort fizic si social, privirile ne-prietenoase sau iritatiile pielii pot duce la o schimbare serioasa asupra modului de a interactiona cu cei din jur. Interacţiunea socială reprezintă motorul activităţii noastre zilnice, aspectul agreabil o cerinţă esentiala in contactul direct iar acesta impune anumite reguli.

Cum recunoaștem hiperhidroza?

Pentru redobandirea propriului confort si pentru pastrarea propriei dvs sanatati va recomandam o vizita la medicul dermatolog sau clinica de dermatologie de fiecare data cand sesizati o crestere peste limitele normale,  si in perioade ale anului care nu sunt specifice, a cantitatii de traspiratie. În unele cazuri, transpiraţia poate fi un simptom al unor afecţiuni ce pun viaţa în pericol (infarctul miocardic de exemplu) şi care trebuie evaluate imediat.

 

Medicul dumneavoastra va stabili daca exista suspiciunea de afectiuni sau boli (in general hormonale sau neurologice)  ori de medicamente pe care le folositi, care pot cauza secundar hiperhidroza sau daca suferiti de forma primara focala a acesteia.

 

De regula situatiile neplacute si disconfortul generat de transpiratia excesiva conduc la alterarea deopotrivă a activităţii sociale, ocupaţionale, profesionale dar şi a celei zilnice, de rutină si aduc intr-un final pacientii la medic. Aceasta afectiune nu dispare de la sine si nici nu este nevoie sa asteptati pana cand transpiratia excesiva va afecteaza viata si va “stampileaza” cu marca de permanent-transpirat! Pentru ca …

Prezența altor simptome

Transpirația este însoțită de presiuni, dureri, slăbiciune sau alte simptome.

Anotimpul nu contează

Transpirația este prezentă indiferent de anotimp

Dușuri frecvente

Vă spălați de mai multe ori pe zi.

Palme Umede

Palme permanent transpirate, fie iarna, fie vara.

Haine pătate

Haine stricate de pete de transpirație excesivă, în toate anotimpurile.

Timp pierdut

Petreceți mult timp încercând să preîntâmpinați mici dezastre cauzate de transpirație (purtați haine închise la culoare, plasați șervețele în interiorul hainelor la subraț etc.)

Temperaturi scăzute

Transpirați la temperaturi scăzute.

Frunte/Ceafă

Fruntea sau ceafa transpiră la temperaturi joase.

Există soluții în tratarea hiperhidrozei

220

milioane de oameni afectați de hiperhidroză

EXISTA SOLUȚII

Răspândire

3% din populația mondială este afectată de hiperhidroză

Efect emoțional

85% dintre persoanele afectate, consideră transpirația excesivă ca fiind stânjenitoare

Transmitere genetică

40% din pacienți au un alt membru al familiei cu această afecțiune

Ce este transpirația?

Transpirația este un proces fiziologic natural  de eliminare prin piele a unei secretii alcatuita din apa, substante organice si anorganice, avand ca rol eliminarea excesului de caldura din organism si reglarea temperaturii corpului.  Aceasta functie este reglata in cea mai mare parte de catre hipotalamus (partea creierului responsabila si de mentinerea echilibrului termic si hidroelectrolitic) prin intermediul sistemului nervos periferic (un neuromediator este eliberat de fibrele nervoase in spatiul de contact dintre glandele sudoripare si nerv) si in mai mica masura prin intermediul sistemului endocrin.

 

Transpiratia excesiva sau HIPERHIDROZA reprezinta un dezechilibru in procesul descris mai sus, care  duce eventual la schimbarea balantei naturale in favoarea transpiratiei.

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza  reprezinta  afectiunea de producere a unei cantitati excesive de transpiratie, prin secretia abundenta a glandelor ecrine aflate in zone ale corpului intens populate cu glande sudoripare. Hiperhidroza este o afectiune dermatologica si neurologica relativ frecventa, intalnita atat la barbati cat si femei, debuteaza frecvent in copilarie sau adolescenta si poate afecta orice regiune a corpului.

Cauzele hiperhidrozei pot fi multiple, dar cel mai frecvent aceasta este datorata influentarii activitatii hipotalamusului de catre alte parti ale creierului in sensul producerii unei cantitati excesive de transpiratie in pusee cu frecventa mare.

Hiperhidroza primara focala, (idiopatica)

Hiperhidroza primara focala, (idiopatica), fara o cauza anume, prezenta doar pe anumite zone ale corpului, de regula pozitionate simetric, fiind  prezenta doar pe timpul zilei. Se clasifica in functie de localizare in hiperhidroză cranio-facială, axilară, palmo-plantară,sau mixtă. Cele mai des intalnite forme sunt cele palmare si axilare. Este important de mentionat ca activitatea hipotalamusului poate fi influentata de stimulii emotionali, de aceea in hiperhidroza primara acestia declanseaza valuri multiple si persistente de transpiratie care il pun pe pacient in situatii jenante.

Hiperhidroza secundara generalizata

Hiperhidroza secundara generalizata, sindrom manifestat in cadrul unor alte afectiuni medicale. Aceste afectiuni acopera o paleta foarte larga, de la afectiuni neurologice (traumatisme care afecteaza creierul sau maduva spinarii, accidente vasculare cerebrale, tumori, lezarea nervilor ), unele infectii cronice (tuberculoza) si boli endocrine (hipertiroidism, hiperglicemie) la unele cancere si reactii postmedicamentoase (la atipsihotice, antidepresive, analgezice opioide etc.)